fredag den 30. marts 2012

Undervisningsforløb på mellemtrinnet

Så blev det igen tid til et indlæg fra min side. Dette bliver formentlig også det sidste indlæg for en periode. Bloggen her er nemlig en danskopgave som nu er afleveret. Det betyder dog ikke, at jeg ikke vil fortsætte med at skrive indlæg, men det kommer nok også til at dreje sig om andet end danskundervisning. Men eftersom sommeren står for døren, og vi ved alle at det betyder eksamener, går der nok et stykke tid før jeg igen vil berige jer med et indlæg.

Vi blev stillet opgaven at lave et undervisningsforløb, der skulle strække sig over 3-6 uger. Vi havde fået udlevet en fin vejledning, hvori der stod, at skolen lå i en af Danmarks rigeste kommuner, at vi skulle beskrive vores klasse og rammerne omkring eleverne.

Vores klasse (4. klasse) bestod af en god blanding af faglig stærke, faglig svage og elever der lå lidt i midten. Vores forløb foregik over 3 uger, og materialet vi brugte hed LÆS TIL! Vi brugte både tekstbogen, grundbogen og lærevejledningen, hvori der var en masse opgaver til forløbene, for at få eleverne igennem de 3 uger/forløb, omkring skrivning og læsning, vi havde planlagt for dem. Vi brugte samtidig grammatikbogen Ny skriftlig for 4, som eleverne skulle bruge til vores andet forløb.
Disse 3 uger bestod af:

Orienterings-læsning og informerende tekster: Eleverne blev præsenteret for genren, og fik pålagt at læse et par tekster, hvor de skulle læse efter genren orienterings-læsning. Hertil fulgte en skriftlig opgave. Med deres nye viden omkring orienterings-læsning skulle de finde et emne der interesserede dem, læse omkring emnet og skrive en informerende tekst omkring dette.

At referer en tekst: Eleverne blev præsenteret for genren. De skulle herefter læse forskellige skønlitterære tekster og herefter skrive referat. Til forløbet omkring at referer en tekst fulgte en masse opgaveark som eleverne skulle igennem. De skulle herefter selv skrive et referat af nogle tekster fra tekstbogen. Når de var blevet færdige med deres referat, skulle de udfra deres grammatikbog gå teksten igennem for eventuelle fejl. Eleverne måtte vælge et eller flere fokuspunkter i grammatikken, de ville se på i forhold til deres tekst.

Tekstforståelse og analyse: Eleverne blev præsenteret for genren. De skulle herefter lærer at læse mellem og på linjerne. De fik til opgave at læse tekster fra tekstbogen og derefter skulle snakke om hvad der i "virkeligheden" stod.

Alle eleverne lagde selvfølgelig deres tekster ind på den fælles hjemmeside, så de selv og forældrene kunne følge med i forløbene. Det man som lærer skal have for øje, når man laver undervisningsforløb, er den tid man har sat af til det.

Disse forløb vi har lavet kunne nok sagtens have taget en ekstra uge, da der som regel opstår en masse uforudset, som man som lærer er nødt til at tage sig af. Dette har jeg personligt erfaret mig fra min praktikperiode.
Vi kunne måske i gruppen godt have lavet et undervisnings forløb, der drejede sig lidt mere om medier, eftersom det var et fiktivt undervisningsforløb. Vi havde jo derfor ingen computere der drillede eller andet teknologi, der kunne gå ind og sænke tiden i vores forløb. Havde vi skulle ud og undervise i dette forløb, og havde vi skulle bruge en masse teknologi, er dette selvfølgelig også noget man skal tænke over, når man planlægger sit forløb. Teknologien kan drille, og man er derfor nødt til, som lærer, at have noget andet i baghånden.    

søndag den 18. marts 2012

Undervisningsmateriale


Så får I lige endnu et indlæg.

Vi blev stillet opgaven at vurdere et undervisningmateriale på mellemtrinet. Det vi valgte i gruppen var "læs med". Vi skulle vurdere grundbogen og tekstbogen. Tekstbogen vurderede jeg som et rigtig godt undervisningmateriale. Bogen er delt ind i 3 niveauer, alt efter hvilket niveau man læser på. Forskellen på teksterne er ikke ret store, men det gør helt sikkert en forskel hos eleverne. Alle tekster er skrevet 3 gange, men som skrevet før, på 3 niveauer. Forskellen på teksterne er valgene af ord. Alle tekster omhandler det samme, men for de svage læsere står det hele på en lidt mere forklarende måde, hvor man som stærk læser ikke har brug for så meget forklaring. Denne undervisningsdifferentiering kan fungere godt i en klasse. Samtidig gør det også arbejde med teksten meget nemt. Alle elever har læst det sammen og kan derfor være lige meget med i arbejde med teksten.
Grundbogen syntes jeg derimod ikke fungerede så godt. Der stod rigtig meget på siderne og det hele var meget forvirrende. Jeg ville derfor ikke udlevere grundbogen til mine elever, men derimod selv plukke, det jeg finder brugbart ud, og så udarbejde et undervisningsforløb ud fra dette. Jeg ville nok bruge en del af de opgaver, der er i bogen, men også selv finde nogle opgaver jeg finder relevante for emnet.

Vi skulle også vurdere digitale undervisningsmaterialer. Vi fik 2 computerspil som handlede om henholdsvis krydsord og historiefortælling. Begge disse "spil" er tiltænkt mellemtrinet.

Spillet omkring krydsord vurderede jeg som et rigtig ringe undervisningsmateriale. Spillet var i sig selv en meget god ide, men niveauet stemte overhoved ikke overens med niveauet på mellemtrinet. Spillet gik ud på, at der blev stillet et spørgsmål eller en lille gåde og så skulle man ellers finde det manglende ord i spørgsmålet eller gåden. For det første var det nogle utrolig dårligt formulerede sætninger og for det andet var de ord der manglede, ord børn på mellemtrinet aldrig ville bruge. Ikke engang jeg ville bruge de ord, gironummer, anløbshavn og li.

Det andet spil handlede om at skabe sin egen historie i form af billeder og talebobler. Spillet i sig selv virker som et godt undervisningmateriale. Det der mangler er noget vejledning på selve layoutet. Der står desværre ikke rigtig noget, og det er derfor svært at komme igang med spillet. Der er dog en vejledning med til spillet, denne er bare meget lang og uoverskuelig, men hvis man som lærer sætter sig godt ind i den, ville man sagtens kunne formidle det videre på en mere enkelt måde til eleverne. Så i bund og grund kunne dette være et godt alternativ til den ellers normale og til tider kedelige stil.  

Vejledning af elevtekster

Så blev det tid igen.

Efter vores grammatikforløb stod den på vejledning af elevtekster. Vi skulle sætte os i vores studiegrupper, og herefter vælge en elevtekst, som vi skulle have haft med tilbage fra praktikperioden. Vi skulle snakke om hvordan vi ville melde tilbage på disse elevtekster.
Vi i gruppen valgte en tekst, som Michael havde taget med tilbage. Teksten er skrevet af Christian som går i 5. klasse. Opgaven Christian var blevet stillet lød; videre digt på en historie (læst op af læren) og brug din fantasi, men hold øje med, at du stadig bliver inden for den allerede skrevet historie.

Når jeg skal vejlede Christian i forhold til hans historie, vil jeg lægge vægt på, at han opfylder opgavens formål. Han bruger sin fantasi uden at komme for langt væk fra den historie, der skulle skrives ud fra.
 Men selvom Christian bruger sin fantasi, og dermed opfylder de krav/mål han er blevet stillet, er teksten til tider uforståelig og der er en del stavefejl. Grunden til at teksten er uforståelig skyldes nok tekstens opstilling. Han springer i afsnittene "da de kom til det næste hus blev de mund
lam de så længe på huset". Han skiller sammensatte ord og laver afsnit, hvor der slet ikke skulle være nogle. Samtidig har Christian problemer med tegnsætning, hvilket også gør teksten svær at læse. Alle disse ting ville jeg som lærer ikke lægge vægt på i min tilbagemelding af teksten.
Når jeg som lærer har stillet en opgave der omhandler brugen af fantasi, er det også mit job at tilbagemelde på hvorvidt dette krav er opfyldt. Jeg kan derefter vælge at få Christian til at læse sin tekst højt for mig, for at få han til at se, hvor svært det er at læse, når der ingen tegnsætning er. Jeg kan også vælge at give endnu en opgave, hvor fokus er at sætte punktum og komma. Dette kræver selvfølgelig et oplæg omkring dette inden opgaven skrives.
En af de ting der skal tages hensyn til, når man læser Christians tekst er tiden. Han havde 45 min. til at skrive denne tekst og var derfor i tidspres, dette kan også spille ind i forhold til teksten. Det man så som lærer skal se på, er Christians tidligere tekster. Skriver han sådan normalt, eller skyldes det kun den korte tid?

I bund og grund handler det om, som lærer, selv at holde fokus på den stillede opgave. Har man ikke valgt at sætte fokus på tegnsætning i opgaveformulering, så skal man heller ikke begynde at kommentere på det i den opgave, men derimod tage den efter, i form af nye opgaver og undervisningsforløb, der omhandler elevernes problemområder.

Grammatik



Så er det blevet tid til endnu et indlæg fra min side omkring grammatik. :)

Her er lige en opdatering over, hvordan det gik med vores eget undervisningsforløb i grammatik mandag d. 5. marts 2012.

Vi var blevet stillet opgaven at lave et SJOVT undervisningsforløb i grammatik. Tavleundervisning var under alle omstændigheder bandlyst!!!! Vores gruppe havde her udarbejdet et sjovt, kreativt, aktivt og ikke mindst lærerigt undervisningsforløb omkring næsten alt, hvad der rører sig i grammatik. Der blev løbet, læst højt, sat kryds og bolle, helsætning og ledsætning blev fundet og der blev sat komma. I bund og grund var det et rigtig godt forløb...
I teorien var dette undervisningsforløb en rigtig god og anerledes ide, når det kommer til at gøre ellers tung grammatikundervisning sjov. I praksis forholdt det sig dog på en anden måde. Ideen var stadig sjov og kreativ, men pladsmangel gjorde det lidt svært for grupperne at få løbet hen til hinanden. Samtidig var informationerne i forhold til opgaven alt for forvirrende. Disse skulle være meget mere præcise. Det skal dog lige siges at dette undervisningforløb, ville skulle lægge som det sidste i et længerevarende grammatikforløb, en form for aktiv opsummering.
Udover vores undervisningsforløb, havde de andre grupper også givet deres bud på, hvordan man måske bedst  får banket grammatik ind hovederne på eleverne. Alle havde lavet nogle rigtig gode, sjove og udfordrende opgaver. Det har alt i alt været en meget lærerig dag, alt det jeg havde lært omkring grammatik i de forrige timer blev absolut sat på prøve, og jeg har fået en masse gode ideer til, hvordan et undervisningsforløb omkring grammatik kan foregå, når jeg skal ud i enten praktik eller "det virkelige liv".  



mandag den 5. marts 2012

Grammatik

Det her er så mit første indlæg som blogger.
Hurra for medieholdet!!!

Jeg vil gerne starte med at sige velkommen til alle interesserede læsere!!!

Torsdag står på opdatering i grammatik på folkeskoleniveau.
- navneord, udsagnsord, tillægsord, kommaregler osv.

Puha, det er lang tid siden, at jeg sidst har skulle beskæftige mig med dansk grammatik. For de fleste falder det let at skrive en dansk tekst. Vi tænker ikke videre over, hvor vi sætter kommaet, om sætningen er en hel- eller ledsætning. Der hvor vi, eller i hvert fald jeg får problemer, er når jeg skal til at forklare, hvorfor kommaet skal stå hvor det står.

Så dagens opgave består i at finde sit fokusområde, og for at være på den sikre side må jeg nok hellere tage lidt af hvert. Grundlæggende grammatik, ordklasser, komma og nutids-r.

Efter to "grammatikkurser" kan jeg konkludere, at jeg allerede havde en basisviden inden for grammatik. Meget af det grammatik, som jeg havde sat på som fokusområde, kunne jeg allerede lidt i forvejen. Men dette betyder bestemt ikke, at jeg ikke er blevet klogere!!! Ikke nok med, at jeg selv forstår grammatikken (komma, nutids-r og ordklasser), så kan jeg rent faktisk også forklarer den. Jeg gav da lige min veninde et lynkursus i hel- og ledsætninger, og hun forstod det rent faktisk, hun spurgte oven i købet efter mere!!! Ros til mig.      

Efter disse "kurser" skal vi i grupper lave et undervisnings forløb omkring vores fokusområde. Vores fokusområde er grammatik all around (udsagnsled, grundled, hel- og ledsætning. nutids-r, synes og syntes og læringsstile). Det bliver interessant at se, hvordan vi får kringlet den.

Til trods for mine nye kompetencer inden for grammatik, kan jeg alligevel godt mærke, at det stadig lægger i fingrene. Jeg analysere stadig ikke teksterne, som jeg skriver dem, men skriver dem bare som jeg altid har gjort. Dette må helt sikkert være mit næste og personlige fokusområde.

Dette var så mit første indlæg som blogger. Jeg håber, at nogle af jer får bare en lille smule ud af det. Jeg har i hvert fald fået rigtig meget ud af bare dette første indlæg.